Even voorstellen! Wie zijn wij eigenlijk? Na een oproep in de wijkkrant begin 2021 ontvingen wij veel positieve reacties van buurtbewoners die het team wilde versterken. Ondertussen zijn we allemaal ingewerkt en hebben we een hele fijne samenwerking; serieus maar ook met veel gezelligheid en plezier in de taken die we uitvoeren. Ieder met een eigen expertise en als verbindende factor de enorme gedrevenheid, liefde en passie voor ons bijzondere buurtje! Nieuwsgierig wie wij zijn? Alles wat je wilt weten over dit team, lees je hier!

WAT IS JE NAAM EN IN WELKE STRAAT STAAT JOUW HUIS?
NIC TESSER en ik woon aan de Lieve Vrouwe Gracht.

BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Ik ben een importmug. Al 25 jaar woon ik naar volle tevredenheid in Haarlem. Het voelt echt als ‘mijn stad’, maar van oorsprong kom ik uit Nijmegen.

WAT DOE JE VOOR DE KOST? Ik ben altijd werkzaam geweest als manager in de IT binnen de bancaire sector. Sinds 2 jaar ben ik werkzaam bij een software huis dat bancaire software maakt.

WELKE BIJDRAGE LEVER JIJ IN DE WIJKRAAD? In mijn rol als voorzitter probeer ik een bijdrage te leveren aan de vorming van een hechte, enthousiaste groep bewoners die complementair is aan elkaar. Als team tracht ik de leefbaarheid in onze mooie wijk te behouden en daar waar mogelijk te vergroten.

HOE BEN JIJ TERECHT GEKOMEN IN ONZE WIJK? Na een fijne tijd in het centrum van Haarlem gewoond te hebben, hoorde ik van een vriend van mij dat er aan de Lieve Vrouwe Gracht een woning te koop stond. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad dat ik hier ben komen wonen.

WAT LEEN JE BIJ DE BUREN? Ik leen niet zo veel bij de buren maar de buren lenen bij mij met grote regelmaat een SUP board.

HET IS NATUURLIJK DE PERFECTE WIJK, MAAR ALS JE ÉÉN DING MOCHT VERANDEREN…? Ik zou graag zien dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen en makkelijker opzoeken, dat maakt het leven nog een stuk aangenamer.

TENSLOTTE: DE BURGWALBUURT ZIT VOL VERRASSINGEN, WAT IS JOUW LAATSTE ONTDEKKING HIER? De lange Spaarnwouderstraat die overloopt in de Antoniestraat biedt heel veel diversiteit in beleving en is een heerlijke stuk om door te lopen.

WAT IS JE NAAM EN WELKE BIJDRAGE LEVER JE AAN DE WIJKRAAD? DICK RASENBERG en sinds 2017 secretaris van de wijkraad.

BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Ik ben natuurlijk een Amsterdamse nepmug, die niet prikt.

WAT DOE JE VOOR KOST? Mijn hele leven werk ik voor scholen, hun besturen en gemeenten en probeer ik het onderwijs en de jeugdhulp thuis, steeds beter met elkaar te verbinden. Ben voor het onderwijs opgeleid en vervolgens rechten gaan studeren. Over Onderwijs Gesproken: OOG, zo hebben we ons bedrijf genoemd, het staat in Amsterdam en we werken in het hele land. De laatste jaren ben ik zelf vooral actief geweest voor de implementatie van passend onderwijs.

WAT LEEN JE BIJ DE BUREN? Niets, ik heb altijd veel en veel teveel in huis. Maar gelukkig hebben we ook veel aanloop. Het gaat allemaal op.

HOE BEN JIJ TERECHT GEKOMEN IN ONZE WIJK? In 2005 zijn we ons gaan oriënteren op Haarlem en kozen een plekje aan het Spaarne. Toen daar ook nog eens een prachtig huis te koop kwam te staan, hoefden we niet lang na te denken. We wonen er nog steeds en met heel veel plezier.

HET IS NATUURLIJK DE PERFECTE WIJK, MAAR ALS JE ÉÉN DING MAG VERANDEREN…? Het is jammer dat er soms geklaagd wordt over de reuring van de stad. Het hoort bij het centrum, daarom wonen we hier met alles binnen bereik: geniet!

WAT IS JE NAAM? Officieel heet ik Margaretha Agatha Anna Breed, maar gelukkig is mijn roepnaam Maartje!
IN WELKE STRAAT STAAT JOUW HUIS? Na 19 jaar met veel plezier aan de Lange Herenvest te hebben gewoond, ben ik verhuisd naar de overkant van het Spaarne in de Berkenrodesteeg.
BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Ik ben een echte nepmug. Oorspronkelijk kom ik uit Heerhugowaard. Ik ben nog steeds erg blij dat ik ooit voor de mooie historische en culturele stad Haarlem heb gekozen.
WELKE BIJDRAGE LEVER JIJ IN DE WIJKRAAD? Als bestuurslid ben ik binnen het team de persoon die vooral de (visuele) communicatie doet. Als ontwerper & illustrator is dit een perfecte taak voor mij en lever ik hiermee met veel plezier een bijdrage aan het werk in de wijkraad.

WAT LEEN JE BIJ DE BUREN? Meestal gereedschap. Ik heb heel veel tools maar met klussen heb je altijd iets nodig wat je net niet in huis hebt.

HOE BEN JIJ TERECHT GEKOMEN IN ONZE WIJK? Deze buurt was 19 jaar geleden nog redelijk betaalbaar voor starters. Dus hadden we toen het geluk een betaalbare woning te kunnen kopen uit begin 1900. Ik hou van de architectuur uit die periode met charmante details als glas in lood, openslaande deuren en gedetailleerd houtwerk.

HET IS NATUURLIJK DE PERFECTE WIJK, MAAR ALS JE ÉÉN DING MOCHT VERANDEREN…? De wijk is perfect door zijn imperfectie; prachtige oude industriële panden die hier en daar een opknapbeurtje nodig hebben, de te smalle straatjes en de bruggen die altijd open gaan als je haast hebt. Zelf zou ik graag zien dat de Amsterdamse Poort en Lange Herenvest als entree van Haarlem zouden worden opgeknapt met meer groen en een betere inrichting. Beide ogen erg somber en zijn omgeven door wanstaltige jaren ’80 gebouwen, terwijl het vroeger hier echt idyllisch is geweest.

TENSLOTTE: DE WIJK ZIT VOL VERRASSINGEN, WAT IS JOUW LAATSTE ONTDEKKING DAAR? De laatste ontdekking is een bouwplek die tijdelijk is omgetoverd tot een paradijsje op het voormalige terrein van Fietsznfabriek (zo schrijf je het echt) door buurtbewoners. Super leuk dit soort initiatieven in de buurt!

WAT IS JE NAAM EN IN WELKE STRAAT STAAT JOUW HUIS?
YVONNE BIJMAN en ik woon op de Houtmarkt.

BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Een echte nepmug. Ik kom oorspronkelijk uit Friesland en ben na vele omzwervingen ongeveer acht jaar geleden in Haarlem geland.

WAT DOE JE VOOR KOST? Ik werk als bedrijfsvoeringsadviseur bij de politie Noord-Holland.

WELKE BIJDRAGE LEVER JIJ IN DE WIJKRAAD? Penningmeester en als ‘algemeen’ wijkraadlid ondersteun ik o.a. bij de organisatie van activiteiten.

WAT LEEN JE BIJ DE BUREN? Mijn eigen huissleutel (omdat ik die zelf weer eens vergeten ben).

HOE BEN JIJ TERECHT GEKOMEN IN ONZE WIJK? Toen ik naar Haarlem kwam kon ik via via mijn huidige woning huren. De eigenaresse had aangegeven de woning wel te willen verkopen en ik wist al snel dat ik geen mooiere plek in Haarlem zou vinden. Niet snel daarna was ik de trotse eigenaar van mijn mooie huisje.

HET IS NATUURLIJK DE PERFECTE WIJK, MAAR ALS JE ÉÉN DING MAG VERANDEREN…? Dan zoek ik het dicht bij huis: van de Houtmarkt een wandelboulevard maken. En als dat iets te veel gevraagd is: het parkeren aan de straatkant verboden maken.

Tenslotte: de Burgwalbuurt zit vol verrassingen, wat is jouw laatste ontdekking hier? De twee Stolpersteine (of struikelstenen) in het trottoir voor nummer 25 aan het Spaarne. Deze gedenktekens worden geplaatst voor de huizen van mensen die door de nazi’s zijn weggevoerd en vermoord. Heel subtiel in het straatbeeld, maar achter elke steen zit een groot verhaal dat we niet mogen vergeten.

WAT IS JE NAAM EN IN WELKE STRAAT STAAT JOUW HUIS?
MARIO VAN DER SLOOT, aan de Lieve Vrouwe Gracht.

BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Heel erg nep! Ik ben geboren in Den Haag, heb mijn jeugd in Arnhem doorgebracht en tot 2019 in Amsterdam gewoond. En nu dus in het prachtige Haarlem.

WAT DOE JE VOOR KOST? Ik ben gepensioneerd.

WELKE BIJDRAGE LEVER JIJ IN DE WIJKRAAD? Ik ga mij bezighouden met de verbinding tussen de benwoners.

WAT LEEN JE BIJ DE BUREN? Puzzels en accuboormachines.

HOE BEN JIJ TERECHT GEKOMEN IN ONZE WIJK? Mijn vriendin woonde hier al veel langer.

HET IS NATUURLIJK DE PERFECTE WIJK, MAAR ALS JE ÉÉN DING MAG VERANDEREN…? Een leuke en voor iedereen toegankelijke jeu de boules baan.

Tenslotte: de Burgwalbuurt zit vol verrassingen, wat is jouw laatste ontdekking hier? Het Leuke kleine Franse kaaswinkeltje in de Antoniestraat.

WAT IS JE NAAM EN IN WELKE STRAAT STAAT JOUW HUIS? LEO VERTON en mijn huis staat aan het Spaarne.

BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Een echte MUG, geboren en getogen.

WAT DOE JE VOOR DE KOST? Fysiotherapeut – consultant

WELKE BIJDRAGE LEVER JIJ IN DE WIJKRAAD? Ik zit in de werkgroep ‘Verbinding met en tussen bewoners’?

WAT LEEN JE BIJ DE BUREN? De buurman, voor het repareren van mijn racefiets.

HOE BEN JIJ TERECHT GEKOMEN IN ONZE WIJK? Verhuisd vanuit Amsterdam terug naar Haarlem en het ideale huis en wijk gevonden.

HET IS NATUURLIJK DE PERFECTE WIJK, MAAR ALS JE ÉÉN DING MAG VERANDEREN…? Wat minder anonimiteit en meer contact met elkaar.

TENSLOTTE: DE BURGWALBUURT ZIT VOL VERRASSINGEN, WAT IS JOUW LAATSTE ONTDEKKING HIER? Dat we veel verborgen bedrijfjes hebben met talentvolle en inspirerende mensen.

WAT IS JE NAAM EN IN WELKE STRAAT STAAT JOUW HUIS? FRANS BRUGMAN en ik woon aan het Spaarne, nr. 11-3

BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Echte mug, ook al heb tussendoor ook 30 jaar in Willemstad te Curaçao gewoond.

Wat doe je voor de kost? Penshonado

Welke bijdrage lever jij in de wijkraad? Bestuurslid. Met mijn achtergrond als restauratie-architect en voormalig directeur van de n.v. Stadsherstel Willemstad op Curaçao, wil ik graag mijn expertise beschikbaar stellen. Vooral duurzaamheid m.b.t. monumentale panden hebben mijn aandacht.

Wat leen je bij de buren? Niets

Hoe ben jij terecht gekomen in onze wijk? In 2012 keerde ik terug naar mijn geboortestad, om hier van mijn pensioen te kunnen genieten.

Het is natuurlijk de perfecte wijk, maar als je één ding mag veranderen…? Meer groen

Tenslotte: de Burgwalbuurt zit vol verrassingen, wat is jouw laatste ontdekking hier? Het beeld bij de Verfrollerbrug van twee mensen die door de Spanjaarden in het water werden gegooid en verdronken.

WAT IS JE NAAM EN IN WELKE STRAAT STAAT JOUW HUIS?
PUALANI VAN DER BIEZEN, aan het Spaarne.

BEN JE EEN ECHTE OF EEN NEPMUG? Een bewust voor Haarlem gekozen mug.

WAT DOE JE VOOR KOST? Strategisch adviseur.

WELKE BIJDRAGE LEVER JIJ IN DE WIJKRAAD? Samen met de overige leden bijdragen aan de leefbaarheid en sociale verbinding in de buurt.

WAT LEEN JE BIJ DE BUREN? Bezorgde pakketjes van elkaar ‘lenen’.

HOE BEN JIJ TERECHT GEKOMEN IN ONZE WIJK? Na de studie zijn mijn vriend en ik op zoek gegaan naar een stad waar we een goed gevoel bij hadden en ons aansprak. De uitstraling van Haarlem en de centrale ligging heeft ervoor gezorgd dat we nu heel veel jaren met veel plezier in de buurt wonen.

HET IS NATUURLIJK DE PERFECTE WIJK, MAAR ALS JE ÉÉN DING MAG VERANDEREN…? Het wildplassen en willekeurig op straat achterlaten van vuil zoals servetten, blikjes, pizza dozen e.d. zou mogen stoppen. In deze tijd van corona is hygiëne een vereiste voor de leefbaarheid van de buurt en de stad.

Tenslotte: de Burgwalbuurt zit vol verrassingen, wat is jouw laatste ontdekking hier? Kindercoaches die met het verbindingsspel ‘Kruip in de huid van’ een familie nader tot elkaar brengt. Tijdens een wandeling viel dit opeens op door de mascotte Carlos die een prominente plaats neemt in de etalage in de Spaarnwouderstraat.