24 maart 23:07 uur, ik zit thuis op de bank en wil eigenlijk net naar bed gaan. Op mijn telefoon ontvang ik een sms berichtje van HartslagNU: REANIMATIE! Lange Herenvest nummerX HAARLEM. Dat is om de hoek, ik spring op en ren de deur uit. Als ik aan kom bij het huis ben ik de eerste en zie ik dat de politieauto’s net de straat in gereden komen. De voordeur staat open en er staat iemand in de deuropening die tegen mij zegt: “ We hebben boven hulp nodig “. Ik geef aan dat ik een reanimatie oproep heb gehad en ren naar binnen. In de woonkamer zie ik dat er een man op zijn rug ligt. De man beweegt en ademt niet. De politie komt binnen met een AED, samen sluiten we de AED aan en beginnen de reanimatie. De AED geeft de eerste schok en de man begint weer op zichzelf te ademen, zijn hart heeft weer een ritme!

Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Je overlevingskans is het grootste wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp is gestart. Daarom is het van belang dat wij als buurt elkaar helpen.

Hoe werkt HartslagNU.nl?
Iemand wordt onwel en 112 wordt gebeld. De centralist stelt vast dat het gaat om een mogelijke hartstilstand. Er wordt een ambulance gestuurd. Tegelijkertijd worden aangesloten burgerhulpverleners opgeroepen om een AED op te halen, naar het slachtoffer te gaan en te gaan reanimeren totdat de ambulance er is.

Openbare AED
De AED die door de bewoners van de Burgwal is aangeschaft krijgt een centrale plek in de wijk aan de gevel van Burgwal 13. Hij wordt aangemeld bij HartslagNU.nl en zal bij een reanimatie meegenomen worden in de oproep. De eerste vrijwilliger gaat bij een oproep ter plaatse om direct hulp te bieden en de tweede vrijwilliger word gevraagd om de AED op te halen. Deze vrijwilliger krijgt een code mee en kan de kast van de AED hiermee openen. De kast kan ook ter plekke worden geopend door het bellen van 112, de melder krijgt dan van de meldkamer de code.

Burgerhulpverlener
Kun jij reanimeren? Meld je aan als burgerhulpverlener en kom in actie bij een hartstilstand in onze buurt. Meld je aan als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen twee jaar een van deze trainingen hebt gevolgd: Een basis- of herhalingscursus reanimatie, Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er, Een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld arts, brandweer of politie)

Meld je aan via: https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/

Leren reanimeren?
Reanimatie cursussen zijn meestal niet zo duur en worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Cursussen duren gemiddeld 4 uur.

In onze regio kunt u terecht bij:
https://www.reanimatiehaarlem.nl/

https://shop.rodekruis.nl/cursus-reanimatie-en-aed

https://www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren

Op WOENSDAG 10 APRIL, OM 19:00 UUR geef ik tijdens de wijkraad uitleg over de AED en de reanimatieAPP

Aart-Jan Boer